Het verhaal rond
BENEFIET JEAN-JACQUES WESTERLUND
TEN VOORDELE VAN
MARITIEM PATRIMONIUM (MPM)
Wie is MPM?
MPM, wat staat voor Maritiem Patrimonium/Patrimoine Maritime, is een particuliere stichting van onafhankelijke vrijwilligers, opgericht door Jean-Jacques Westerlund.
​
De stichting heeft als doel waardevol varend maritiem erfgoed te beschermen tegen sloop of verwaarlozing.
​
MPM streeft ernaar het historisch en maatschappelijk belang van dit erfgoed te bewaren en te herbestemmen in een culturele en sociale context, zowel voor de huidige als voor toekomstige generaties.
Waarom MPM?
Deze benefiet wordt gehouden ter nagedachtenis van Jean-Jacques Westerlund, de stichter van MPM, Maritiem Patrimonium.
Zijn grootste wens was om deze stichting naar een hoger niveau te tillen, en dankzij jullie steun tijdens deze avond kunnen we dat waarmaken.
De opbrengsten van deze benefiet gaan volledig naar MPM, waar tal van vrijwilligers werken aan het behoud van ons maritiem erfgoed in Antwerpen. Met deze gedachte eren wij de nalatenschap van Jean-Jacques Westerlund.
Waar liggen de schepen van MPM?
Het Maritiem Patrimonium (MPM) is gevestigd op de Droogdokkensite aan de Antwerpse Scheldekaaien. Het is een intrigerende plek waar de rijke geschiedenis van de Antwerpse haven tot leven komt.
​
Deze unieke maritieme belevingsplek, volop in ontwikkeling, belooft een ontmoetingsplaats te worden waar erfgoed, kennis en dynamiek samenkomen.
Het recent goedgekeurde masterplan legt de basis voor deze ambitieuze herontwikkeling. Met een oppervlakte van 11 hectare, omringd door de Schelde, de Royerssluis en het Kattendijkdok, omvat de site 9 historische droogdokken, gebouwenclusters, pomphuizen en bijgebouwen. Het hoofddoel is het behoud van erfgoed, kennisoverdracht en het publiek dichter bij de haven en het water brengen.
Het behoud van het erfgoed staat centraal in het masterplan, met restauratie van droogdokken en pomphuizen om het ruwe en authentieke karakter van de site te behouden. Ook wordt de buitenruimte industrieel en groen gehouden, met behoud van kasseien en toevoeging van groen. Elk droogdok krijgt een eigen bestemming, van restauratie tot pleziervaart, en zal openbaar toegankelijk zijn.
De eerste fase van de herontwikkeling is al gestart, met plannen voor een groene terras- en speelzone rond droogdok 1 en een nieuw evenementenplein. De volledige ontwikkeling zal naar schatting zo'n 10 jaar in beslag nemen.
Kortom, de Droogdokkensite belooft een levendige plek te worden waar erfgoed en innovatie samengaan, en waar de rijke geschiedenis van de Antwerpse haven op eigentijdse wijze wordt voortgezet.